background image
Bureau

Per 1 november 2014:       Ambachtweg 12

2841 LZ  Moordrecht

T 010 - 411 06 88

info@onsarchitecten.nl

Copyright

Projectgegevens

Gezondheidszorg, psychiatrische- en verslavingszorg

opdrachtgever: Arkin

Gebruiker:

Mentrum: psychiatrische- en verslavingszorg

Inforsa: forensische en intensieve psychiatrische en verslavingszorg


bruto vloeroppervlakte: 6200 m²

ingebruikname: juni 2011

Amsterdam, Verslavingskliniek Vlaardingenlaan

Toelichting

De nieuwbouw (capaciteit 74 bedden) bevindt zich in een complex van Arkin wat in verschillende fasen ook door ons is ontworpen en biedt evenals de bestaande gebouwen opvang voor langdurende psychiatrische en verslavingszorg met verschillende zorgzwaarte, behandelduur en intensiteit.


Er is bewust gekozen voor een afwijkende materialisatie waar de bestaande gevels met name zijn uitgevoerd met bakstenen is dit ontwerp voorzien van verticaal belijnde metalen gevelbekleding in twee kleuren zilver. Door hoge verticale ramen valt veel daglicht naar binnen wat een gevoel van (gast)vrijheid geeft ondanks de besloten setting. Er ontstaat een frivole , lichte en heldere uitstraling die recht doet aan de prominentere plek in de omgeving en het veranderende zorgconcept.

< >

De invulling van het nieuwe gebouw is ontwikkeld met de visie op het terugdringen van dwangmaatregelen, alle slaapkamers kunnen tot beveiligde kamers worden omgebouwd en er zijn comfortrooms en ruim bemeten woongedeelten die comfortabel ingericht zijn.  Alles in het gebouw is gericht op het creëren van een omgeving waarin een meer humane behandeling mogelijk wordt en waarbij de risicoaspecten zoals agressie en vandalisme worden getemperd. Ook de plafondhoogte, de brede gangen en de ruime woonkamers met royale open en vellige loggia’s dragen bij aan de juiste omstandigheden voor behandeling.

Mede doordat het gebouw is voorzien van klimaatvloeren waarin alle installaties zijn geïntegreerd, verblijven de cliënten in een mooie, rustgevende en klimaat technische koele omgeving, die zoveel mogelijk inspeelt op de individuele behoefte aan privacy en afzondering en die de mogelijkheden voor onderling contact optimaal faciliteert.