background image
Bureau

Per 1 november 2014:       Ambachtweg 12

2841 LZ  Moordrecht

T 010 - 411 06 88

info@onsarchitecten.nl

Copyright

Werkendam, nieuwbouw gemeentehuis

Projectgegevens

nieuwbouw gemeentehuis

opdrachtgever:


bruto vloeroppervlak: 3400 m²

ingebruikname: medio 2003

aantal medewerkers: 150

Opdracht
De bouw van het nieuwe gemeentehuis is tot stand gekomen in bouwteamverband. Het betrof een turn-key opdracht. Parallel aan deze opdracht hebben wij rechtstreeks voor de gemeente het interieur en de inrichting van het gemeentehuis ontworpen en de Europese aanbesteding begeleid.

Ontwerp
Het gemeentehuis is gelegen in het stedenbouwkundig plan ‘Vierlanen’ aan een verbrede singel van de Van Randwijklaan. De markant vormgegeven raadzaal is deels in het water gesitueerd. Door de hoekverdraaiing van dit volume wordt de bezoeker via een riante brug en het voorplein naar de hoofdentree begeleid. De entree is vormgegeven als een brugpyloon die het middelste bouwdeel visueel draagt. Hiermee wordt verwezen naar het wapen van Werkendam: “stad aan het water en de brug”.
De ontvangsthal met centrale balie vormen ruimtelijk een opening dwars op het gebouw. Op de verdiepingen verbindt het middelste bouwdeel twee vleugels met een grotere dieptemaat. De twee verdiepingen krijgen hierdoor een U-vormige plattegrond. In het hart van de U wordt via een lichtkap de ondergelegen centrale balie van daglicht voorzien. Programmatisch werd een hoog ambitieniveau voor duurzaam bouwen geëist, alle vaste en 30% van de variabele maatregelen van het nationaal pakket duurzaam bouwen zijn gerealiseerd.

< >